Author Archives: humaizi

Bajet 2012: Doa dan Harapan Pembayar Cukai

Salam…Bajet 2012..itulah yang ditunggu-tunggu oleh Rakyat Malaysia.dengan harapan agar kerajaan kita berbaik hati memberikan ole-oleh yang bukan sekadar kepada 1 kumpulan tertentu sahaja dan lebih baik daripada budget 2011. Pastinya dinantikan oleh pekerja-pekerja yang berpendapatan tetap adalah pengurangan percentage cukai … Continue reading

Posted in Umum | Leave a comment

Pesara Miskin Kerana Simpanan Wang Kurang

Saya tidak terkejut dengan fakta yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia hari ini, 27 September 2011.¬† Seramai 152,000 pekerja bakal bersara miskin kerana mempunyai wang simpanan KWSP tidak mencukupi semasa di usia persaraan. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mendedahkan seramai 152,000 … Continue reading

Posted in Pengurusan Kewangan, Umum | Leave a comment

Bila Anda Mahu Bersara?

Salam, Pernah tak anda terfikir bila ingin bersara? Umur persaraan tidak ditetapkan di dalam Akta Kerja 1955, kerana ianya adalah bergantung kepada terma pekerjaan syarikat dan pekerja. Menurut Global Aging Report, satu soal-selidik yang dikendalikan syarikat survey pasaran terkenal di … Continue reading

Posted in Pengurusan Kewangan, Umum | Leave a comment

Kos Kehidupan Makin Tinggi

Salam, Kerap kita mendengar orang mengeluh..kalau dulu bawa RM100 ke pasaraya..banyak barang boleh dibeli..tapi sekarang ni..dengan RM300 seminggu pun belum cukup lagi untuk barang keperluan satu minggu bagi family yang ada 2-3 orang anak. Inlah satu perkara yang amat membimbangkan … Continue reading

Posted in Umum | Leave a comment

Budaya Menabung dan Inflasi…satu fakta yang menakutkan..

Pada dasarnya, kebanyakan rakyat Malaysia bergantung kepada wang simpanan (personal saving) sebagai sumber pendapatan selepas bersara.¬† Menurut hasil soal selidik The Nielson Company, sebanyak 68% rakyat Malaysia menjadikan wang simpanan sebagai pendapatan utama selepas bersara, dan hanya 20% bergantung kepada … Continue reading

Posted in Pengurusan Kewangan | Leave a comment

Pengurusan Kewangan Untuk Golongan Berpendatan Rendah?

Salam, kali ini saya ingin berkongsi¬† tips dalam pengurusan kewangan bagi golongan yang berpendapatan rendah. Adalah sesuatu yang tidak disedari ramai pada hakikatnya pengurusan harta adalah untuk semua, bukan sahaja untuk golongan yang berada. Bagi kebanyakan kita, tuntutan kewangan kita … Continue reading

Posted in Pengurusan Kewangan | Leave a comment

Penggunaan Kad Kredit RM229.5 juta Untuk 3 Hari

Salam, Fakta yang amat menakutkan..tapi bagi setengah orang..aku peduli apa….kad kredit kan memberi kebebasan untuk berbelanja? ada setengah memang ada niat untuk bayar balik di penghujung bulan, tapi ada yang tak berdisiplin..dapat gaji hujung bulan..buat benda lain..tup.tup..dah tertangguh hutang kad … Continue reading

Posted in Kad Kredit | Leave a comment

Indahnya Hikmah Hibah Dalam Islam

Salam, Kalau seseorang itu ada anak angkat, dan ingin mewarisi kepada anak angkat, maksimum jumlah yang dibenarkan untuk wasiat adalah 1/3 daripada harta beliau sahaja. Persoalan akan timbul sekiranya seseorang itu tidak mempunyai anak kandung sendiri, jadi ke mana beliau … Continue reading

Posted in Konsep Harta Dalam Islam | 1 Comment

Apabila Halal dan Haram Bercampur

DALAM dunia perniagaan hari ini, kita kerap berhadapan dengan situasi percampuran antara halal dan haram. Situasi ini menuntut kita mengetahui hukum mengenainya supaya harta yang kita perolehi bersih dari elemen-elemen yang bercanggah dengan syariah. Prinsip asas kepada situasi ini adalah: … Continue reading

Posted in Takaful | Leave a comment

Masalah Kewangan Membawa Kepada Tekanan Emosi dan Mental

Satu daripada empat keluarga di empat negeri berdepan masalah emosi kerana wang KUALA LUMPUR: Sebanyak 111,401 atau satu bagi setiap empat keluarga di ibu kota didapati menghadapi tekanan emosi dan mental yang teruk kerana tergolong dalam keluarga ‘sandwich’ kerana kemampuan … Continue reading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Posted in Umum | Leave a comment