Kakitangan Kerajaan Tak Perlukan Medical Card?

Medical Card

Umum mengetahui kakitangan kerajaaan mendapat  benefit in-kind untuk rawatan Hospital Kerajaan sehingga mereka meninggal dunia. Sebab itulah, ramai kakitanan kerajaan beranggapan mereka tidak perlukan Medical Card dan boleh dianggap sebagai satu pembaziran kerana mempunyai dua faedah yang sama.

Apa yang saya nak kongsikan dan ceritakan di sini adalah, Medical Card membantu peserta Takaful untuk mendapatkan rawatan di Hospital Swasta dan bukannya di hospital kerajaan. Dengan itu, benefits yang diterima oleh Kakitangan kerajaan dengan apa yang ditawarkan oleh Medical Card adalah dua perkara yang berbeza!

Pekerja kerajaan yang pangkat besar boleh dapatkan wad 1st class, tetapi wad 1st bukan bermaksud dpt 1st class treatment..1st class treatment tu wad diraja sahaja.¬† Sememangnya kerajaan cover kos-kos perubatan.. tapi masalahnya ialah penginapan di ward… bila dah masuk hospital kerajaan, belum tentu lagi bleh masuk kelas satu…. sebab selalunya memang full house (sebab diorang ni suma takdek medical card.. hehehe)…

Kalau 1st class wad dah penuh..masuk la wad 2/3..campur sekali dengan Mat Indon/Bangla, mungkin kurang selesa..tapi kalau kita title pengarah..mungkin segan sket bila anak buah datang melawat..

Sekiranya belaku kemalangan dan kecelekaan dan sememangnya kritikal, dan terpaksa operate.. still kena ikut giliran..

Dengan kata lain, untuk kes-kes yang memerlukan pembedahan secara elektif (elective surgery @ kes pembedahan bukan kecemasan), waiting list biasanya antara 6 bulan hingga setahun…kalau masuk hospital private.. pagi ni masuk, petang karang dah bleh buat.. tak perlu tunggu lama2…duduk kat ward pun selesa…. saudara-mara nak datang melawat

Apa pun, ada takaful medical card bukan bermakna boleh menyelamatkan nyawa kita..tapi sekurang2nya bila ada duit takaful serta medical card, kita mampu menyelamatkan duit simpanan kita daripada digunakan utk biayai penyakit kita..sbb bila dah sakit, seboleh2nya kita akan cuba mencari rawatan yg terbaik..dan tak juga membebankan orang lain.

Satu lagi, betul ke Kerajaan menanggun kos perubatan 100% ke atas kakitangannya? Sila tengok keratan akhbar di bawah ini. Sekiranya anda memiliki Medical Card, kos pemindahan organ akan ditanggung dengan memiliki Medical Card (sila rujuk kepada terma, tak semua Syarikat Takaful/ Insurans mungkin menanggung kos ini, tetapi yang pastinya Great Eastern Takaful menanggung kos ini).

medical card
Selain daripada mendapat keselesaan, dengan memiliki Medical card, anda boleh mendapat potongan cukai ke atas pendapatan bulanan sehingga RM3000 setahun!

Jangan tangguh lagi, hubungi saya sekarang dengan memberikan maklumat nama dan tarikh lahir anda untuk saya sediakan quotation medical card Great Eastern Takaful.

Humaizi (019-372 6080)

Medical Card

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in medical card, Umum. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *