Majikan Saya Tanggung Kos Perubatan!

Pru Bsn

Kita makan nasi bila kita lapar. Kita makan ubat bila kita rasa sakit. Kita minum bila dahaga. Kita beli kereta kerana inginkan kesenangan untuk ke sana ke mari tak perlu naik bas atau Teksi. Berbeza dengan polisi Medical Card atau Takaful, kita tidak boleh memilikinya apabila dah sakit atau ditimpa kecelakaan atau hanya bila kita perlukannya.

Semua orang tahu fakta ini, polisi Takaful atau medical card perlu diambil sebelum kita ditimpa sakit, namun ramai yang tak nak melaburkan duit mereka untuk perancangan kewangan yang paling penting ini, iaitu Kos Perubatan. Dalam posting kali ini,saya nak bagi kredit yang amat berharga untuk Agent Pru BSN iaitu Encik Wan Ibrahim Wan Yusoff kerana share pengalaman beliau dalam laman web www.TakafulPrudential.com.my  . Ini adalah pengalaman kisah sesalan seorang pekerja swasta yang tidak mahu memiliki Medical Card atau polisi takaful dek kerana Syarikat telah memberikan kemudahan tersebut kepada pekerja. Ok, saya paparkan di sini kisah yang ditulis oleh En Wan Ibrahim, Agent Pru BSN yang hebat.

Alasan ini mmg dah biasa kita dengar tapi ape kah kesannye kepada anda & keluarga anda. Hayati lah cerita di bawah ini berkenaan pengalaman seorang rakan agent Pru Bsn Takaful  bersama prospek nyer. Diharap kita dapat bersama-sama mengambil ikhtibar.

Okay, ini cerita saya tentang orang yang tak nak ambil personal insurance/medical card sebab terlalu selesa dengan coverage yang company bagi.

1. Hari Rabu baru ni, saya dapat satu phone call dari seorang prospect perempuan yang dapat flyers saya dari booth Pru BSN di Jusco Alpha Angle.

2. Dia kata nak ambil medical card Pru BSN untuk suami dan dia kata dia boleh bayar maximum RM4,000.00 setahun.

3. Saya kata boleh je nak ambilkan untuk suami. Kalau suami sihat dan takde masalah kesihatan, dalam 2 weeks policy boleh approve dan siap.

4. Lepas tu baru prospect tu gitau yang suami dia sebenarnya ada leukemia stage 3. Ramai yang taktau bahawa leukemia juga adalah cancer. Dia nak ambil medical card sebab treatment cost mahal sangat.

5. Prospect tu gitau dulu suami dia seorang electronic engineer di sebuah company selama 14 tahun. Suami dia taknak ambil personal insurance sebab company dia cover unlimited medical bill.

6. Pada tahun 2008, doctor diagnosed suami dia ada leukemia. Masa tu company cover semua medical bill.

7. Bila dah start sakit, badan belum dapat sesuaikan dengan keadaan kesihatan waktu tu. So boleh kata hampir tiap2 hari suami dia cuti. Medical bill tiap2 bulan company tanggung.

8. Pada November 2009, suami dia dapat surat diberhentikan kerja sebab tak cukup tempoh bekerja dalam setahun dan company terpaksa tanggung medical bill tinggi.

9. Prospect tu kata, company ada bagi pampasan gratitude RM20,000 kat suami dia, tapi dah habis untuk buat leukemia treatment.

10.Prospect tu gitau, sebulan sekali kena buat blood treatment (rawatan darah) RM2,500 dan sebulan 2 kali kena buat therapy RM600/session. Total treatment cost sebulan ialah RM3,700. Setahun RM44,400.

11.Prospect tu tambah lagi, dia kata sekarang ni dia mampu untuk buat blood treatment je untuk suami dia sebab kalau buat therapy sekali terlampau mahal. Suami dah tak kerja, so prospect tu yang tanggung belanja family 100%. Anak 4 orang, semua masih bersekolah.
12.Sepanjang phone call tu, prospect menangis dan merayu supaya saya tolong beliau. Saya kata saya kena contact PruBSN dulu untuk kepastian.

13.Saya call leader saya iaitu azizriadi Pru BSN dan consult tentang kes saya ni.

14.Azizriadi kata, dia ada experience tentang kes cancer. Ada prospect dia kena cancer stage 1, dah sembuh, verified by doctor’s report, tapi still Prudential/ Pru BSN reject application prospect tu.

15.Prudential/ Pru BSN suruh client tu tunggu 2 tahun dulu baru re-apply medical card. Medical report je dah RM400 kena bayar, last2 kena reject juga.

16.Kalau orang yang pernah kena cancer stage 1, dah sembuh dan disahkan doctor pun kena reject dan kena tunggu 2 tahun, orang yang cancer stage 3 pula macam mana?

17.Ada satu je jawapannya: Confirm kena REJECT on the spot. As simple as that. No backdoor exploitation.

18.Saya pun call prospect tadi dan gitau perkara sebenar. Saya minta dia bersabar. Tapi dari suara dia, seolah-olah dia dah putus harapan dgn masa depan family dia.

19.Moral of the story – walaupun you mampu untuk bayar RM4,000 setahun untuk Takaful, tapi kalau you dah sakit, either Takaful you approve tapi bersyarat tak cover penyakit sedia ada atau kena REJECT terus.

20.Anda tak nak ambil personal Takaful/medical card sebab company dah provide unlimited coverage? It’s up to you.

21.Electronic engineer yang dah kerja 14 tahun dan dah senior di company tersebut pun boleh diberhentikan sebab tak productive dan merugikan company.

22.Anda rasa anda bagaimana? Renung-renungkan la…

“UTAMAKAN KESIHATAN. JADIKAN KISAH INI TAULADAN.”

Apa pandangan anda setelah baca kisah ini? Perkongsian yang menarik dari seorang agen Pru BSN, dan saya harap ianya dapat dijadikan iktibar oleh kita semua. InsyaAllah.

Pru Bsn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in medical card, Takaful. Bookmark the permalink.

One Response to Majikan Saya Tanggung Kos Perubatan!

  1. milza says:

    mohon share.tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *