Medical Card Takaful dari GE Takaful

Medical Card Takaful

Medical Card Takaful

Ramai yang telah menyedari tentang kepentingan memiliki produk Takaful berbanding Insurans Konvensional. Seperti yang saya nyatakan dalam posting sebelum ini, produk insurans konvensional adalah haram kerana ianya berasaskan kontrak dan mempunyai unsur Riba, Judi serta Ketidaktentuan dalam kontrak tersebut. Saya tidak mahu huraikan lebih lanjut mengenai hukum insurans konvensional di sini, tetapi saya ingin kongsikan kelebihan dari Great Eastern Takaful.

Medical Card Takaful

Sekiranya anda adalah seorang yang inginkan produk yang Halal dan berlandaskan Syariah, semestinya anda akan mencari daripada syarikat takaful di Malaysia. Antara yang agak femes dan sering meniti dari bibir ke bibir adalah AIA Public Takaful, Zurich Takaful dan Juga Great Eastern Takaful.

Jadi, apabila disebut dari Great Eastern Takaful, ramai yang ingin mengetahui, apa hebatnya dari GE Takaful?

Apakah kelebihan oleh Great Eastern Takaful?

Great Eastern Takaful Menawarkan Plan Medical Card Utama seperti berikut: 

  1. Investment Link Medical Card Rider – i-medic Rider dan i-Medic Xtra Rider
  2. Standalone Medical Card – i-great Medimax

Dalam Posting ini saya akan ceritakan kelebihan tentang plan Medical Card sebagai Rider dalam Investment Link Takaful, produk i-great damai. Untuk plan Standalone Medical Card Great Eastern Takaful, anda boleh layari page blog ini http://rahsiakewangan.com/medical-card/standalone-medical-card-great-eastern-takaful/

Apa yang menariknya plan Medical Card Great Eastern Takaful?

Pelanggan boleh memilih untuk sertai plan yang ada co-takaful ataupun cashless tanpa co-takaful. Perbezaan utama antara dua plan ini adalah kos tabarru’ untuk plan yang punyai co-takaful lebih rendah berbanding cashless. Jadi anda boleh memaksimumkan manfaat lain dengan kos yang rendah melalui plan medial card dengan  co-takaful.

Manakala dengan plan cashless, walaupun bayar lebih dari plan co-takaful, anda boleh mendapat manfaat kos rawatan sepenuhnya.

Had Tahunan Yang Tinggi.

Sekiranya anda mengambil i-Medic 200, had tahunan adalah RM120,000. Adalah penting untuk mendapatkan had tahunan yang tinggi, dan medical card takaful akan defeat the purpose sekiranya mempunyai tiada had seumur hidup tetapi had tahunan yang rendah. Sekiranya peserta tidak menggunakan , had tahunan akan meningkat sebanyak 10% dari had tahunan asal pada akhir setiap 3 tahun sijil jika tiada tuntutan dibuat dalam tempoh 3 tahun. Berdasarkan contoh i-M200, had tahunan asal adalah RM120,000 akan bertambah kepada RM132,000 untuk tiga tahun berikutnya dan sekiranya tiada tuntutan dibuat, akan bertambah lagi kepada RM144,000 setahun untuk tahun ketiga berikutnya.

Dengan kenaikan kos rawatan saban tahun, Great Eastern Takaful menawarkan rider tambahan untuk boost Had Tahunan medical card, 10 kali ganda daripada had biasa. Mengambil contoh, plan i-medic 200, had tahunan adalah RM120,000, dengan mengambil rider booster, atau dikenali sebagai i-medic xtender, anda mendapat manfaat rawatan kos perubatan sebanyak RM1.32 Juta!

Ujian Diagnosis dan Rundingan Pakar Sebelum Kemasukan Wad

oleh GE Takaful juga akan membayar kos Ujian Diagnosis dan rundingan pakar sebelum kemasukan hospital dalam tempoh 60 hari sebelum. Selepas keluar dari hospital, GE akan membayar kos rundingan pakar dalam tempoh 90 hari selepas keluar hospital.

Anda juga boleh menambah manfaat i-medic plus untuk extend post hospitalisation sehingga ke 180 hari dari tarikh discaj.

Kad Bilik Meningkat 10% Setiap Tiga Tahun 

Memandangkan kadar inflasi perubatan yang makin meningkat setiap tahun, kadar bilik di hospital juga semakin meningkat. Suatu masa dahulu, bilik 150 adalah untuk single room, sekarang ini, 250 pun belum tentu dapat single room. Dengan rider tambahan, i-medic plus, anda boleh menikmati kenaikan room and board 10% setiap tiga tahun tanpa sebarang kos tambahan. Maksimum kenaikan adalah 100% daripada kadar bilik yang asal. Contohnya, kadar bilik asal anda adalah RM200, ianya akan meningkat sehingga RM400!

Pemindahan Organ

Melainkan peserta mendermakan organ beliau kepada orang lain, kos ini tidak akan ditanggung. Sekiranya pemindahan organ disebabkan oleh sakit yang dialami, kos pemindahan (bukan kos organ) akan ditanggung tertakluk kepada had tahunan.

Rawatan Kanser / Dialisis Buah Pinggang

Ini adalah satu faktor penting yang perlu diambil kira dalam menentukan pilihan . Kos dialisis serta rawatan kanser pesakit luar ditanggung oleh Great Eastern Takaful mengikut had tahunan. Ianya amat menuntungkan kerana ada pengendali takaful yang meletakkan fixed amount yang rendah untuk kos dialisis dan rawatan kanser pesakit luar!

Perlindungan sehingga umur 99 tahun.

Purata umur rakyat Malaysia adalah di antara 70-75 tahun. Pelan dari GE Takaful melindungi sehingga umur 99 tahun! Sudah lebih dari cukup kan?

Keuntungan Pelaburan dengan lebihan penunderaitan

Sekiranya terdapat lebihan pengunderaitan, ianya akan dikongsi antara peserta-peserta dan pengendali takaful dengan nisbah 50:50. Bahagian lebihan tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun Peserta. 100% daripada keuntungan pelaburan dari dana Tabarru’ akan dikreditkan semula ke akaun peserta.

Ini adalah beberapa kelebihan dari GE Takaful. Banyak lagi kelebihan yang bakal diperolehi oleh peserta takaful. Saya akan share dengan anda secara personal untuk memastikan anda mendapat Medical card takaful yang terbaik dan sesuai untuk keperluan satu keluarga. Hubungi saya, Humaizi 019-3726080 untuk dapatkan khidmat nasihat berkenaan dengan .

 

Salam Ceria,
Humaizi
0193726080

Medical Card Takaful

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in medical card. Bookmark the permalink.

9 Responses to Medical Card Takaful dari GE Takaful

  1. murni says:

    salam..if sy nk apply cm ner ea?memang tgh cri pelan yg terbaik untuk beby saya

  2. Akmal says:

    Salam Tuan Huzaimi, jika saya nak apply medical card macam mana? Bayaran sumbangan secara bulanan atau tahunan lump sum? Terima kasih.

  3. muhd says:

    saya dah ada insuran GE sebelum ini termasuk m card ,cuma nak buat medi card saja dari GE takaful..boleh ke…

    • admin says:

      Salam En Muhd, medical card dari GE takaful adalah rider kepada pelan utama, iaitu Investment Link Plan. kelebihannya adalah tuan hanya perlu bayar flat rate utk medical card walaupun cost meningkat sebab kenaikan kos ditampung daripada saving dalam akaun peserta. terima kasih.

  4. etiqa hero says:

    Great Eastern Takaful adalah yang terbaik! polisi yang inovatif dan terkini berbanding dengan etiqa takaful (walaupun aku adalah agen etiqa, sekarang ni berkira-kira ingin resign dari etiqa lor…)

  5. Medical Card Takaful dari Great Eastern Takaful adalah yang terbaik..

  6. mofadz says:

    slm, skrang saya memiliki takaful health 100 dr bsn pru..dan berkira2 adakah patut ditukar kepada GE Takaful ini..bole bagi proposal? opsyen individu n opsyen family coverage..
    umur 29 (swasta) isteri 29 (gomen) anak 2thn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *