Medical Card Takaful dari GE Takaful

Medical Card Takaful

Ramai yang telah menyedari tentang kepentingan memiliki produk Takaful berbanding Insurans Konvensional. Seperti yang saya nyatakan dalam posting sebelum ini, produk insurans konvensional adalah haram kerana ianya berasaskan kontrak dan mempunyai unsur Riba, Judi serta Ketidaktentuan dalam kontrak tersebut. Saya tidak mahu huraikan lebih lanjut mengenai hukum insurans konvensional di sini, tetapi saya ingin kongsikan kelebihan Medical Card Takaful dari Great Eastern Takaful.

Sekiranya anda adalah seorang yang inginkan produk yang Halal dan berlandaskan Syariah, semestinya anda akan mencari Medical Card Takaful daripada syarikat takaful di Malaysia. Antara Medical Card Takaful yang agak femes dan sering meniti dari bibir ke bibir adalah Pru BSN dan MAA Takaful. Jadi, apabila disebut Medical Card Takaful dari Great Eastern Takaful, ramai yang ingin mengetahui, apa hebatnya Medical Card Takaful dari GE Takaful? Dalam posting kali ini, saya tidak ingin membuat comparison dengan pengendali Takaful yang saya nyatakan tadi, tetapi saya akan sertakan brochure Medical Card Takaful daripada syarikat-syarikat tersebut. Sehubungan dengan itu, anda boleh membuat perbandingan sendiri yang manakah menawarkan Medical Card Takaful yang bersesuaian dengan keperluan anda dan keluarga.

Apakah kelebihan Medical Card Takaful oleh Great Eastern Takaful?

Kos Tabarru’ yang murah dan berpatutan

Pada pandangan saya, ini adalah faktor pertama yang patut diambil kira oleh pelanggan. Tabarru’ adalah kos sebenar yang perlu dibayar oleh peserta takaful untuk melindungi diri beliau bagi tujuan perubatan. Di sini saya sertakan jadual Tabarru’ Tahunan Medical Card Takaful GE Takaful. Sebagai contoh, peserta lelaki yang berumur 31 tahun mengambil Room and Board bernilai RM200 sehari, Tabarru’ yang perlu dibayar adalah sebanyak RM462 setahun/ atau RM38.50 sebulan.

Sekiranya anda ingin mengetahui Jadual Tabarru’ untuk MAA Takaful Medical, sila KLIK Di SINI. ¬†Untuk mengetahui PruBSN Medical Card Takaful, sila KLIK di SINI.

Had Tahunan Yang Tinggi.

Sekiranya anda mengambil i-Medic 200, had tahunan adalah RM120,000. Adalah penting untuk mendapatkan had tahunan yang tinggi, dan medical card takaful akan defeat the purpose sekiranya mempunyai tiada had seumur hidup tetapi had tahunan yang rendah. Sekiranya peserta tidak menggunakan Medical Card Takaful, had tahunan akan meningkat sebanyak 10% dari had tahunan asal pada akhir setiap 3 tahun sijil jika tiada tuntutan dibuat dalam tempoh 3 tahun. Berdasarkan contoh i-M200, had tahunan asal adalah RM120,000 akan bertambah kepada RM132,000 untuk tiga tahun berikutnya dan sekiranya tiada tuntutan dibuat, akan bertambah lagi kepada RM144,000 setahun untuk tahun ketiga berikutnya.

Ujian Diagnosis dan Rundingan Pakar Sebelum Kemasukan Wad

Medical Card Takaful oleh GE Takaful juga akan membayar kos Ujian Diagnosis dan rundingan pakar sebelum kemasukan hospital dalam tempoh 60 hari sebelum. Selepas keluar dari hospital, Medical Card Takaful GE akan membayar kos rundingan pakar dalam tempoh 90 hari selepas keluar hospital.

Pemindahan Organ

Melainkan peserta mendermakan organ beliau kepada orang lain, kos ini tidak akan ditanggung. Sekiranya pemindahan organ disebabkan oleh sakit yang dialami, kos pemindahan (bukan kos organ) akan ditanggung tertakluk kepada had tahunan.

Rawatan Kanser / Dialisis Buah Pinggang

Ini adalah satu faktor penting yang perlu diambil kira dalam menentukan pilihan Medical Card Takaful. Kos dialisis serta rawatan kanser pesakit luar ditanggung oleh Great Eastern Takaful mengikut had tahunan. Ianya amat menuntungkan kerana ada pengendali takaful yang meletakkan fixed amount yang rendah untuk kos dialisis dan rawatan kanser pesakit luar!

Perlindungan sehingga umur 80 tahun.

Purata umur rakyat Malaysia adalah di antara 70-75 tahun. Pelan Medical Card Takaful dari GE Takaful melindungi sehingga umur 80 tahun! Sudah lebih dari cukup kan?

Keuntungan Pelaburan dengan lebihan penunderaitan

Sekiranya terdapat lebihan pengunderaitan, ianya akan dikongsi antara peserta-peserta dan pengendali takaful dengan nisbah 50:50. Bahagian lebihan tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun Peserta. 100% daripada keuntungan pelaburan dari dana Tabarru’ akan dikreditkan semula ke akaun peserta.

Co-Takaful yang Rendah dengan Had Tahunan Yang tinggi

Medical Card Takaful GE Takaful mempunyai co-takaful sebanyak 10% atau maksimum RM500. Tiada nilai minimum untuk co-takaful. Sekiranya kos kemasukan wad dan perubatan adalah RM100k, jumlah co-takaful hanya RM500 sahaja, dan sekiranya kos perubatan RM10k, co-takaful adalah RM100 sahaja kerana ianya tidak mempunyai nilai minimum. Ada syarikat yang tidak mengenakan co-takaful untuk medical card mereka, tetapi, ada kekurangan lain yang anda perlu tahu, iaitu had tahunan yang jauh lebih rendah dari Medical Card GE Takaful serta kos tabarru’ yang amat tinggi!

Ini adalah beberapa kelebihan Medical Card Takaful dari GE Takaful. Banyak lagi kelebihan yang bakal diperolehi oleh peserta takaful. Saya akan share dengan anda secara personal untuk memastikan anda mendapat Medical card takaful yang terbaik dan sesuai untuk keperluan satu keluarga. Hubungi saya, Humaizi 019-3726080 untuk dapatkan khidmat nasihat berkenaan dengan Medical Card Takaful.

 

Salam Ceria,
Humaizi
0193726080
humaizi@ahmadhumaizi.com

Medical Card Takaful

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in medical card. Bookmark the permalink.

9 Responses to Medical Card Takaful dari GE Takaful

 1. murni says:

  salam..if sy nk apply cm ner ea?memang tgh cri pelan yg terbaik untuk beby saya

 2. Akmal says:

  Salam Tuan Huzaimi, jika saya nak apply medical card macam mana? Bayaran sumbangan secara bulanan atau tahunan lump sum? Terima kasih.

 3. muhd says:

  saya dah ada insuran GE sebelum ini termasuk m card ,cuma nak buat medi card saja dari GE takaful..boleh ke…

  • admin says:

   Salam En Muhd, medical card dari GE takaful adalah rider kepada pelan utama, iaitu Investment Link Plan. kelebihannya adalah tuan hanya perlu bayar flat rate utk medical card walaupun cost meningkat sebab kenaikan kos ditampung daripada saving dalam akaun peserta. terima kasih.

 4. etiqa hero says:

  Great Eastern Takaful adalah yang terbaik! polisi yang inovatif dan terkini berbanding dengan etiqa takaful (walaupun aku adalah agen etiqa, sekarang ni berkira-kira ingin resign dari etiqa lor…)

 5. Medical Card Takaful dari Great Eastern Takaful adalah yang terbaik..

 6. mofadz says:

  slm, skrang saya memiliki takaful health 100 dr bsn pru..dan berkira2 adakah patut ditukar kepada GE Takaful ini..bole bagi proposal? opsyen individu n opsyen family coverage..
  umur 29 (swasta) isteri 29 (gomen) anak 2thn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *