Pesara Miskin Kerana Simpanan Wang Kurang

Saya tidak terkejut dengan fakta yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia hari ini, 27 September 2011.  Seramai 152,000 pekerja bakal bersara miskin kerana mempunyai wang simpanan KWSP tidak mencukupi semasa di usia persaraan. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mendedahkan seramai 152,000 pencarum yang akan bersara wajib tahun ini memiliki simpanan persaraan kurang daripada RM50,000. Jumlah simpanan…

Continue Reading →

Bila Anda Mahu Bersara?

Salam, Pernah tak anda terfikir bila ingin bersara? Umur persaraan tidak ditetapkan di dalam Akta Kerja 1955, kerana ianya adalah bergantung kepada terma pekerjaan syarikat dan pekerja. Menurut Global Aging Report, satu soal-selidik yang dikendalikan syarikat survey pasaran terkenal di dunia, The Nielsen Company, sebanyak 56% rakyat Malaysia bersara, atau ingin bersara sebelum usia 60…

Continue Reading →

Kos Kehidupan Makin Tinggi

Salam, Kerap kita mendengar orang mengeluh..kalau dulu bawa RM100 ke pasaraya..banyak barang boleh dibeli..tapi sekarang ni..dengan RM300 seminggu pun belum cukup lagi untuk barang keperluan satu minggu bagi family yang ada 2-3 orang anak. Inlah satu perkara yang amat membimbangkan sekarang ini, iaitu kos kehidupan. Kehidupan di bandar kos, meningkat secara mendadak – kos perumahan,…

Continue Reading →

Budaya Menabung dan Inflasi…satu fakta yang menakutkan..

Pada dasarnya, kebanyakan rakyat Malaysia bergantung kepada wang simpanan (personal saving) sebagai sumber pendapatan selepas bersara.  Menurut hasil soal selidik The Nielson Company, sebanyak 68% rakyat Malaysia menjadikan wang simpanan sebagai pendapatan utama selepas bersara, dan hanya 20% bergantung kepada wang pencen syarikatnya, atau kerajaan. Dalam satu lagi soal selidik Nielson, 62% rakyat Malaysia memilih…

Continue Reading →

Pengurusan Kewangan Untuk Golongan Berpendatan Rendah?

Salam, kali ini saya ingin berkongsi  tips dalam pengurusan kewangan bagi golongan yang berpendapatan rendah. Adalah sesuatu yang tidak disedari ramai pada hakikatnya pengurusan harta adalah untuk semua, bukan sahaja untuk golongan yang berada. Bagi kebanyakan kita, tuntutan kewangan kita amat besar. Mungkin kita menghadapi masalah untuk memastikan gaji kita dapat menampung semua perbelanjaan sara…

Continue Reading →

Penggunaan Kad Kredit RM229.5 juta Untuk 3 Hari

Salam, Fakta yang amat menakutkan..tapi bagi setengah orang..aku peduli apa….kad kredit kan memberi kebebasan untuk berbelanja? ada setengah memang ada niat untuk bayar balik di penghujung bulan, tapi ada yang tak berdisiplin..dapat gaji hujung bulan..buat benda lain..tup.tup..dah tertangguh hutang kad kredit. Hari ini saya nak memetik laporan daripada Harian Metro berkenaan dengan penggunaan kad kredit…

Continue Reading →

Indahnya Hikmah Hibah Dalam Islam

Salam, Kalau seseorang itu ada anak angkat, dan ingin mewarisi kepada anak angkat, maksimum jumlah yang dibenarkan untuk wasiat adalah 1/3 daripada harta beliau sahaja. Persoalan akan timbul sekiranya seseorang itu tidak mempunyai anak kandung sendiri, jadi ke mana beliau hendak berikan baki 2/3 daripada harta beliau kerana beliau hanya boleh wasiatkan 1/3 sahaja daripada…

Continue Reading →

Apabila Halal dan Haram Bercampur

DALAM dunia perniagaan hari ini, kita kerap berhadapan dengan situasi percampuran antara halal dan haram. Situasi ini menuntut kita mengetahui hukum mengenainya supaya harta yang kita perolehi bersih dari elemen-elemen yang bercanggah dengan syariah. Prinsip asas kepada situasi ini adalah: “Apabila bercampur halal dan haram, maka ia dikira haram.” Contohnya, institusi-institusi perbankan Islam berhadapan dengan…

Continue Reading →

Masalah Kewangan Membawa Kepada Tekanan Emosi dan Mental

Satu daripada empat keluarga di empat negeri berdepan masalah emosi kerana wang KUALA LUMPUR: Sebanyak 111,401 atau satu bagi setiap empat keluarga di ibu kota didapati menghadapi tekanan emosi dan mental yang teruk kerana tergolong dalam keluarga ‘sandwich’ kerana kemampuan kewangan mereka terhad. Sindrom keluarga ‘sandwich’ adalah istilah digunakan bagi pasangan yang perlu menanggung anak…

Continue Reading →

Pengurusan kewangan masa depan

JIKA anda sudah mencecah usia 40 tahun dan masih belum lagi memikirkan tentang perancangan kewangan, usah resah. Masih belum terlewat tetapi perancangannya perlu disegerakan. Perancangan kewangan bukan hanya untuk orang kaya, anda mungkin perlu mengubah tanggapan segera. Sebenarnya perancangan kewangan lebih penting untuk mereka yang tidak berharta. Alasannya cukup mudah: orang biasa perlu memastikan pendapatan…

Continue Reading →

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Page 6 of 6