Tips Untuk Elakkan Dari Berhutang

Saya nak cerita satu perkara yang amat menyedihkan, ini bukan rekaan tapi  berdasarkan kajian, ramai yang tidak pandai menguruskan kewangan mereka dengan baik dan mengambil hutang yang begitu besar, seterusnya perkara ini membawa kepada pengumpulan hutang dan pembayaran faedah jangka panjang.

Elakkan Dari Berhutang...Melainkan Anda Membuat Hutang Baik..Bukan Hutang Lapuk

Di bawah ini saya sertakan beberapa nasihat berikut untuk mengelakkan hutang:

– Jika anda mempunyai hutang kad kredit, di mana kebanyakan orang kad kredit adalah sumber hutang yang terbesar dan yang paling serius terutamanya untuk golongan muda selepas tamat belajar kerana terlalu inginkan kehidupan mewah. Jadi anda perlu membayar secepat mungkin untuk mengelakkan hutang jangka panjang. Sila ambil nasihat ini secara serius, kerana mengabaikan atau melewatkan pembayaran mana-mana boleh menjadi mimpi ngeri dan boleh memusnahkan hidup anda.

– Belajar dan belajar bagaimana untuk mengira ‘interest’ atau ‘faedah’.

– SENTIASA menyemak kadar faedah. Perkara pertama yang perlu anda lakukan, dapatkan penjelasan sebelum memilih kad kredit atau hutang peribadi. Pastikan anda memperolehi kadar faedah yang terendah.

– Mempunyai kad kredit yang banyak (lebih dari tiga) seperti memiliki senjata untuk mencederakan diri anda sendiri. Cukuplah dengan maksimum dua kad kredit sahaja. Dengan cara ini anda boleh mengendalikan hutang anda dengan mudah.

– Mendidik diri sendiri bagaimana kad kredit mengira faedah.  Kemudian, periksa kadar faedah ke atas kad kredit anda.

– Tahu apa yang anda mahu bayar! Jangan sekali-kali menggunakan kad anda untuk sesuatu yang anda tidak boleh membayar dengan wang tunai. Sekiranya anda mempunyai kad debit, gunakannya. Kad ini amat berguna untuk barang-barang kecil daripada anda membayar faedah untuk barang-barang kecil. Kad kredit membuat membayar wang mudah. Mereka juga akan menjadi hutang yang mudah.

– Sentiasa mempunyai rancangan untuk membayar balik hutang anda. Jika anda perlu untuk membeli sesuatu, berfikir pertama “bagaimana saya boleh membayar semula?”

ok lah..setakat ini dulu perkongsian hari ini, semoga anda mendapat manfaat daripada tips ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Pengurusan Kewangan, Umum. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *