Kenapa Takaful Penting Untuk Kehidupan

Alhamdulillah, hari ni saya berkesempatan untuk becerita tentang kepentingan Takaful dalam kehidupan kita. Bila bercakap tentang Takaful, ramai yang cuba mengelak dan tidak ingin berbicara tentang Takaful walaupun hakikatnya Takaful adalah salah satu elemen yang penting dalam Perancangan Kewangan Islam. Dengan itu, saya ucapkan tahniah kepada anda kerana mengunjungi blog ini dan membaca tentang kepentingan takaful.

Kenapa Takaful penting dalam kehidupan kita? Di sini saya nak nyatakan terdapat 7 sebab yang boleh saya kongsikan tentang betapa pentingnya untuk setiap insan di muka bumi ini memerlukan Takaful.

7 Sebab Anda Perlukan Takaful

#1 – Sentiasa Wujud Musibah Di Dunia

Kehidupan kita di muka bumi ini tidak terkecuali daripada masalah.

Sematkan ayat ini sentiasa di fikiran kita.

Setiap apa yang kita lalui hari ini, adalah kurnian dan berkat daripada Allah, Tuhan yang mengawal sekalian alam. Allah juga yang berkehendak jika mahu berlakunya sesuatu musibah pada hamba-Nya.

Jalan terbaik untuk kita memperbesarkan kuasa-Nya adalah dengan persediaan yang rapi.

Di sini terletaknya kepentingan takaful. Kita melabur ke tempat yang dapat menyelamatkan diri daripada masalah dan malapetaka seperti:

  •  Kecurian.
  • Kebakaran.
  • Kemalangan.

 

#2 – Sistem Muamalat yang Untung

Ramai yang menyatakan sistem konvensional lebih menguntungkan berbanding Takaful.

Situasi ini semakin berjaya dicantas dari semasa ke semasa. Terutamanya selepas syarikat-syarikat Takaful mengumumkan peningkatan yang drastik, dari segi keuntungan.

Ini membuatkan kebanyakan individu berlainan agama turut berminat untuk menyertai Takaful.

takaful

 #3 – Sistem Bantuan Dianjurkan Agama

“Bekerjasamalah kamu dalam kebaikan dan jangan bekerjasama dalam dosa dan permusuhan.” – Surah Al-Maidah Ayat 2

Dengan melaburkan sejumlah wang ke dalam Takaful, kita sebenarnya telah membuat keputusan untuk membantu orang ramai.

Membantu orang ramai adalah perbuatan yang dianjurkan dalam setiap agama, termasuk agama Islam.

Justeru itu, maksimumkan setiap aliran kewangan kita. Walaupun pelaburan kita sedikit untuk Takaful, namun sedikit itu adalah lebih baik daripada tiada langsung.

 

#4 – Memperkasakan Ekonomi Islam

Dalam pada kita membantu orang lain mengikut kaedah muamalat Islam, kita sebenarnya sedang berjuang untuk memperkasakan ekonomi Islam.

Bagi penganut agama Islam, ini adalah salah satu cara untuk menyatakan hasrat murni kita sebagai penganutnya.

Bagi agama lain, ini juga adalah salah satu daripada jalan untuk kita melihat keindahan dunia Islam, dari segi muamalatnya.

 

#5 – Setiap Risiko Berbeza Nilainya

Menerusi konsep perlindungan Takaful, setiap risiko harian yang kita tanggung, berbeza nilainya.

Sebagai contoh, nilai kerugian apabila berlakunya kemalangan lebih tinggi, berbanding kecurian kecil seperti kehilangan barang dan sebagainya.

Bagi mengelakkan diri kita daripada menanggung kerugian, Takaful dapat membantu dari sudut bantuan kewangan yang telah kita laburkan sebelum ini.

 

#6 – Waspada Dengan Musibah Harian

Setiap kali kita melakukan pelaburan Takaful, minda, hati dan akal kita akan memperingatkan diri tentang kekuasaan Allah yang sentiasa menguji hamba-Nya.

Semoga dengan pelaburan Takaful, kita sebagai hamba-Nya akan sentiasa mengingati kekuasaan-Nya, ketika susah dan senang dalam kehidupan di dunia ini.

 

#7 – Semakin Ramai, Semakin Kukuh

Sistem perlindungan Takaful menjadi lebih indah dan bermakna, apabila lebih ramai pelanggan melaburkan wang di tempat yang betul.

Formula untuk kesenangan dunia dan akhirat menerusi Takaful, adalah bernaung di bawah syarikat Takaful yang mempunyai jumlah pelanggan yang besar.

 

Selepas membaca 7 sebab ini, hati kita mungkin tergerak sedikit untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai syarikat Takaful, yang menawarkan servis yang terbaik untuk pelanggannya.

Justeru itu, saya menawarkan khidmat konsultansi percuma  untuk membantu anda dari segi pemahaman mengenai perancangan kewangan termasuk Takaful bagi anda mendapatkan manfaat terbaik untuk perlindungan Takaful.

Terima kasih.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Takaful. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *