Saya Alergik Dengan Insurans atau Takaful

Takaful

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya yakin, rata-rata rakyat Malaysia, especially Melayu Islam, ramai yang masih tidak mempunyai polisi Takaful. Dalam posting kali ini, saya ingin mengutarakan kenapa masih ramai yang menidakkan untuk mengambil polisi Insuran ataupun Takaful untuk kebaikan diri pemilik polisi 😕

Kadang-kadang rasa pelik jugak bila jumpa orang yang sememangnya mampu dari segi kewangan untuk membayar polisi dan sebab utama saya mengajak orang-orang yang saya promote takaful adalah mereka ni tak ada apa-apa perlindungan takaful atau insuran. Mereka ini masih menolak untuk memiliki polisi Takaful walhal mereka tahu…perlindungan adalah penting untuk mereka dan keluarga.

Antara alasan yang diberikan oleh orang-orang kita adalah:

“saya tak mampu nak bayar premium…”
“rasa ‘sayang la nak bayar premium (aka kedekut) sebab beli polisi takaful ni tak nampak lagi hasilnya…”

Takaful dan Skim Cepat Kaya

Takaful

Masih Ramai Alergik Dengan Polisi Takaful

Realitinya..kalau saya tawarkan…labur RM1000 sebulan dapat 50% pulangan..sure ramai yang ingin ‘leburkan’ duit mereka…ye la..kalau skim cepat kaya….ramai yang berminat.

Apa yang saya boleh Nampak di sini adalah, ramai yang tak punya kesedara dan tak nampak hasil pembelian takaful dan hanya bila nampak hasil perhaps kita dah cacat or mati ..barulah masa tersebut kita akan sedar…alangkah ruginya aku tak beli polisi Takaful awal-awal lagi…

Anda tahu tak kenapa kita diwajibkan beli Insurans kereta? Pertama sebab kereta tersebut adalah milik Bank jadi kalau berlaku  kecurian atau kemalangan terhadap kenderaan tersebut, Bank boleh mendapatkan balik wang pinjaman berbaki..itu adalah ‘value’ bank terhadap kereta tersebut..

Takaful dan Nilai Diri Anda

Bagaimana pula anda value diri anda untuk keluarga? Begitulah ibaratnya…anda memang tiada nilai atau value langsung kalau tidak memiliki polisi takaful sebab pemergiaan anda tidak meninggalkan sebarang wang tunai atau simpanan kepada keluarga..malah..anda meninggalkan bebanan hutang untuk ditanggung oleh isteri dan anak-anak…Nauzubillah…bunyinya agak kasar..namun itulah hakikat bagi seorang yang tiada nilai bagi diri mereka sendiri.

Hakikat orang Melayu Islam kini adalah…majoritinya.. bila dah kena baru la sedar..

Malangnya..masa mereka dah tersedar..waktu dah terlambat untuk memiliki polisi takaful…tak kira berapa umur anda sekarang..selagi anda masih sihat, peluang untuk memiliki polisi takaful masih lagi terbuka luas..Anda boleh hubungi mana-mana agen takaful untuk bincangkan harga premium dan berapa polisi yang boleh anda dapatkan.

ok la..setaka ini saja perkongsian dari saya untuk kali ini..semoga anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini. InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...