Agent Takaful Perlu Ikhlas Dan Jujur

Takaful

Assalamualaikum,

Hari ini, 31 Mac 2012, saya ‘bertugas’ di booth Great Eastern Takaful di PWTC sempena career fair. Ini adalah kali pertama saya menyertai booth secara fizikal untuk buat recruitment agent, kerana saya sebelum ini membuka booth secara Maya 24 jam di internet.  Agak mencabar dan memenatkan sebab kita berkomunikasi dengan bakal prospek yang datang ke pameran untuk mencari pekerjaan dan bukannya membina perniagaaan dengan menjadi seorang Usahawan Takaful.

Bukan niat saya untuk komen lebih lanjut dalam posting kali ini berkenaan dengan booth secara fizikal dan alam maya, tetapi perbincangan saya dan rakan-rakan seperjuangan mendapati bahawa layanan orang ramai terhadap agent takaful atau insuras amat mendukacitakan.

Persoalannya..salah siapa? Saya meletakkan kesalah ini 100% ke atas Agent Takaful atau insurans kerana prospek perlukan seorang yang betul-betul ikhlas ingin membantu mereka di kala susah, bukannya seorang yang hanya inginkan komisyen saja!

ok, untuk posting kali ini, saya ingin tunjukkan sebuah TV komersial di atas menunjukkan 3 segmen iklan bagaimana seorang ejen insurans/ takaful dilayan oleh prospek yang cuba diapproach olehnya.

Segmen 1

Segmen 1 menunjukkan yang ejen insurans ni berjumpa dengan prospek semata-mata nak menjual insurans. Padahnya, dia kena reject dan dia dianggap sebagai lipas yang menjijikkan. Kesian kan?

Segmen 2

Ejen tu cuba membantu prospek tapi masih ada niat nak jual produk insuransnya. Akhirnya dengan niat yang tak betul, kena jugak reject dan masih dianggap lipas. Double kesian.

Segmen 3

Dalam segmen ketiga, akhirnya ejen insurans tu benar-benar jujur untuk membantu prospek tanpa ada niat yang lain. Akhirnya, prospek itu sendiri dapat melihat keikhlasan yang ditunjukkan oleh ejen insurans itu lalu dia dengan rela hati nak membeli insurans daripada ejen tersebut. Yang paling penting, ejen insurans tu sudah tidak dianggap sebagai lipas yang menjijikkan lagi.

Jadi, fikir-fikirkanlah..tak kira la apa tanggapan masayarkat terhadap kerjaya seoramg agent takaful, sekiranya kita ikhlas membantu, pasti Allah akan berikan ganjaran yang lebih hebat kepada pelanggan kita. InsyaAllah.

Takaful

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Umum. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *